Kybalion


Sau cele sapte principii hermetice

Hermes Trismegitus, cel de trei ori mare sau „scribul zeilor” se spune ca ar fi trait in vremurile de inceput ale vechiului Egipt. Ca a existat cu adevarat sau este numai o legenda, nu se stie. De la el pornesc insa marile invataturi oculte, numite si hermetice.

Munca de o viață a lui Hermes pare să fi fost direcționata înspre plantarea semintei Marelui Adevăr, care a crescut și a înflorit în atâtea forme ciudate si diferite de filozofie care domina gândirea lumii. Adevărurile originale promovate de el au fost păstrate intacte si în puritatea lor inițială de câțiva invatati din fiecare epocă, care au menținut vie flacăra sacră a învățăturilor hermetice și au transmis adevărul doar celor capabili sa-l vada si sa-l inteleaga. 

Considerat contemporan cu Avraam și, dacă legendele sunt adevărate, chiar si instructor al acestui venerabil înțelept, Hermes a fost și este considerat, Marele Soare al ocultismului, ale cărui raze au servit pentru a ilumina nenumăratele învățături care au fost promulgate încă de pe vremea sa. Toate învățăturile fundamentale și de bază încorporate în învățăturile ezoterice si chiar cele antice ale Indiei își au, fără îndoială, rădăcinile în învățăturile hermetice.

Au fost întotdeauna câțiva invatatori care au vegheat cu credință asupra eternei lumini a Înțelepciunii care lumineaza altarul Adevărului. Aceștia și-au dedicat viața invataturii iubirii pe care poetul necunoscut a exprimat-o atât de bine în rândurile sale:

"O, nu lăsa flacăra să moară! 
Flacără ev dupa ev adorată in grota cea intunecată
- în temple sfinte adorată,
De preoții curați ai iubirii hrănită
- nu lăsa flacăra să moară!"

Chiar Isus a fost unul dintre pastratorii si propovaitorii invataturilor hermetice. “Cei care au urechi de auzit sa auda”, obisnuia Isus sa-si completeze spusele si pildele, subliniind acelasi lucru ca si aforismul hermetic din Kybalion: „Buzele Înțelepciunii sunt mute, doar urechile Înțelegerii le pot auzi”. Isus mai spunea si: “Nu aruncati margaritare porcilor”, la fel ca si hermeneutii care obisnuiau sa pastreze perlele intelepciunii pentru cei capabili sa inteleaga, sa le recunoasca valoarea si sa le pretuiasca.

Poate ii judecam pe acesti invatatori ca au ales sa fie atat de zgarciti in a imparti din invatatura lor. Însă, privind înapoi in istorie se arăta înțelepciunea acestora. Ei știau ca e o nebunie sa încerci să-l înveți pe cel ceea ce nu este nici pregătit, nici dispus să primească invatatura. 

Stigatul: „Răstigniți-l! Răstigniți-l” vine pe fondul acestei lipse a intelegerii mesajului. Si chiar daca crestinismul si institutia bisericii crestine a adoptat mesajul (de multe ori hermetic) lui Isus, faptul ca au existat cruciade, ca a existat inchizitia, ca in numele crestinismului si a lui Isus au fost exterminate intregi populatii, ca au fost mii de oameni torturati si arsi pe rug pentru vini inventate, faptul ca uram sa respingem tot ceea ce iese in afara arealului nostru de intelegere, ne arata ca de fapt mesajul de pace si iubire purtat de Isus catre noi nu a fost inteles, si mai mult inca, a fost si este ignorat.

“Kybalion” este o lucrare scrisa undeva in zorii secolului XX. Nu se cunosc autorii acestei lucrari, ei autodenumindu-se “trei initiati”. Cel mai probabil “pricipiile hermetice” si explicatia acestora, cuprinsa in aceasta carticica, vin pe filiera orala, fiind transmise de la maestru spre ucenic de-a-lungul mileniilor. 

Mi-am propus acum ca in fiecare zi ce a mai ramas pana la sfarsitul anului sa va dezvalui cate unul din pricipiile hermetismului si sa adaug si cateva ganduri si o interpretare personala. Bineinteles ca in era informatiei puteti gasi si singuri, in masura interesului, tot ce tine despre aceasta tema. Dar daca ceea ce va impartasec eu aici va trezeste si cel mai mic interes si continuati sa cititi postarile acestei serii, atunci munca mea aici va fi mai mult decat rasplatita.

Principiile adevărului sunt sapte la numar; cel ce le cunoaște si le înțelege, posedă cheia magică cu care toate ușile Templului se deschid.” – Kybalion.

Va astept maine cu primul principiu hermeneutic:

1. Principiul mentalismului
“TOTUL este MINTE; Universul este Mental.”


23. Decembrie 2019 – Text & Foto – original by Diana